fyzioterapia

Čo je to fyzioterapia?

Fyzioterapia je určená pre každého, kto má problémy s pohybovým aparátom a pociťuje bolesti, je po operácií alebo sa potrebuje rehabilitovať v dôsledku úrazu.

Pre každého, kto sa chce aktívne podieľať na svojom zdraví, pre vrcholových i rekreačných športovcov, či pre pacientov s ortopedickým, neurologickým, alebo reumatologickým ochorením. Využíva sa aj v gynekológii. V liečbe využíva manuálne techniky, špeciálne metodiky a koncepty, fyzikálnu terapiu a kinezioterapiu.

Správny fyzioterapeut by mal vedieť pacienta aktívne počúvať, dôkladne porozumieť jeho problému, pomôcť mu prekonať momentálne problémy a bolesti a inšpirovať ho k správnemu životnému štýlu, čím sa bude cítiť nielen fyzicky, ale aj psychicky lepšie.

Odporúča sa pre kancelárske aj manuálne práce i tie s nadmernou psychickou záťažou. Dokonca vie pomôcť aj tým, ktorí majú dlhodobé zdravotné problémy a lekárske vyšetrenie stále nenašlo objektívnu príčinu problému. Fyzioterapiou vieme pomôcť ľuďom po zraneniech alebo operáciách a hlavne pri problémoch s pohybovým aparátom.

Metódy a techniky

Na základe zhodnotenia funkčného stavu a stanovenia fyzioterapeutického plánu využíva fyzioterapia liečebné prostriedky fyzikálnej terapie, ale predovšetkým realizuje kinezioterapeutické metódy a postupy ako napr. mäkké techniky, mobilizačné techniky, postizometrickú relaxáciu PIR, recipročné inhibície, či špeciálne fyzioterapeutické metodiky. Fyzioterapia uplatňuje aj mechanické podnety ako klasická masáž, prostriedky reflexnej terapie, reflexná masáž, elektroterapia.

V oblasti prevencie identifikuje riziká a predchádza vzniku a zhoršovaniu porúch motoriky a motorického vývoja, druhotných poškodení najmä pohybového, ale aj srdcovocievneho, dýchacieho, kožného, vylučovacieho a iného systému. Uplatňuje predovšetkým poznatky vývinovej kineziológie a prostriedky pohybovej životosprávy a aplikuje prostriedky psychosociálnej a výchovnej rehabilitácie (napr. systém „Škola chrbta“).


Publikovaný

od

Značky: